De Wet Ketenaansprakelijkheid (WKA)

De Wet Ketenaansprakelijkheid (WKA) is een wet waarmee voorkomen moet worden dat aannemers en onderaannemers misbruik maken van de uitbesteding van werk wanneer loonheffingen worden afgedragen. Onder loonheffingen vallen de belasting, premies volksverzekeringen, premies werkgeversverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet.

De Wet Ketenaansprakelijkheid maakt de aannemer van werk aansprakelijk voor het juist afdragen van loonheffingen die zijn onderaannemer in verband met het werk moet afdragen. Vervolgens kan de onderaannemer (een deel van) het werk dat aan hem is uitbesteed ook uitbesteden. Op deze manier ontstaat er een keten van aannemers en onderaannemer die allemaal betrokken zijn bij hetzelfde werk en dezelfde klus. De regeling van de Wet Ketenaansprakelijkheid maakt elk van deze schakel in de keten aansprakelijk voor de volgende schakel(s).

Een betrouwbaar payrollbedrijf

Het komt er volgens de WKA dus op neer dat wanneer de uitlener (payrollbedrijf) niet meer in staat is om loonheffingen af te dragen, de inlener (ondernemer) aansprakelijk wordt gesteld om dit te doen. Hierdoor raden wij aan om alleen de samenwerking aan te gaan met een betrouwbaar payrollbedrijf. Dit kun je goed controleren door te vragen naar een verklaring omtrent betalingsgedrag en of de aanbieder een G-rekening heeft.

De meeste payrollbedrijven plaatsen hun Wet Ketenaansprakelijkheidsdocumenten op hun website of in hun portaal zodat deze inzichtelijk zijn. Twijfel je over de betrouwbaarheid? Neem contact op met PIM! PIM weet namelijk precies waar je op moet letten om er zeker van te zijn of een payrollorganisatie betrouwbaar is of niet.

Wet Ketenaansprakelijkheidsdocumenten

De Wet Ketenaansprakelijkheidsdocumenten op een rij zijn:

- Verklaring omtrent betalingsgedrag vanuit de Belastingdienst: ieder kwartaal geeft de fiscus een verklaring omtrent betalingsgedrag af. Hiermee toont de Belastingdienst aan of een payrollbedrijf wel of niet tijdig de loonheffingen betaalt bij de Belastingdienst.

- Uittreksel van de KvK: een uittreksel van de Kamer van Koophandel waarop te zien is wie de bestuurders van een payrollbedrijf zijn, en waar het bedrijf gevestigd is.

- De G-rekening: een geblokkeerde rekening waarmee payrollbedrijven alléén betalingen bij de Belastingdienst kunnen doen.

Vragen over de Wet Ketenaansprakelijkheid?

Heb je vragen over de Wet Ketenaansprakelijkheid of over Wet Ketenaansprakelijkheidsdocumenten? Neem contact op met PIM. Je kunt PIM bereiken door het contactformulier in te vullen, of door te bellen naar 020-3100609.

Direct informatie ontvangen

Bel je liever zelf? Dat kan! Bel PIM op 020 310 06 90.