“Wat is payroll?”

“Wat is payroll?” is een vraag die PIM vaak krijgt. In het kort is payroll een vorm van uitzenden. Medewerkers die op de payroll staan, werken op basis van een contract dat valt onder het uitzendbeding. Wel zijn er specifieke verschillen tussen uitzenden en payroll.

Het grootste verschil tussenbeide zit hem in de werving en selectie van medewerkers. Bij payrolling verzorg jij als ondernemer namelijk zelf de werving en selectie. Bij uitzenden verzorgt een uitzendbureau dit. Ook hebben medewerkers die voor een uitzendbureau werken vaak veel contact met het bureau over hun dagelijkse werkzaamheden. Bij payroll heb jij als ondernemer nadrukkelijker de leiding over het personeel. Jij maakt namelijk afspraken over het salaris, de werkzaamheden en het functioneren.

De werkgever

Bij payrolling is het payrollbedrijf juridisch werkgever. Dit betekent dat medewerkers een arbeidscontract bij het payrollbedrijf krijgen en bij hen op de loonlijst komen te staan. Het personeel op de payroll komt dus op papier in dienst te staan van het payrollbedrijf.

Dit betekent ook dat het payrollbedrijf als juridisch werkgever alle plichten verbonden aan het werkgeverschap op zich neemt. Onder één van deze plichten valt de administratie. De payrollorganisatie is namelijk verantwoordelijk voor het maken van de loonstroken en de administratieve afhandeling van ziekmeldingen. Tenslotte dekt het payrollbedrijf in vele gevallen het ziekterisico af waardoor jij als werkgever geen kosten hebt wanneer een werknemer ziek wordt. Jij als ondernemer betaalt namelijk alleen voor gewerkte arbeidsuren.

Medewerkers die op de payroll staan krijgen een uitzendcontract. Hierdoor kan een payrollbedrijf andere contracten aanbieden dan de opdrachtgever zelf. Door deze uitzendcontracten kunnen opdrachtgevers hun medewerkers langer een flexibel arbeidscontract bieden (tot 5,5 jaar).

Tip van PIM

Let goed op de voorwaarden met betrekking tot ziekte. De ziektevoorwaarden zijn namelijk een onderdeel waar payrollbedrijven verschillende voorwaarden op hanteren.

Meer weten over wat payroll is?

Heb je vragen over payrolling? Kijk dan naar onze Payroll Wiki voor meer informatie en uitleg over payrollbegrippen. Stel je liever een directe vraag aan PIM? Neem contact op via onze contactformulier of door te bellen naar 020-3100690.

Direct informatie ontvangen

Bel je liever zelf? Dat kan! Bel PIM op 020 310 06 90.