Het opvolgend werkgeverschap

Het opvolgend werkgeverschap heeft te maken met hoelang een medewerker werkzaam is voor dezelfde opdrachtgever. Opvolgend werkgeverschap betekent dat een medewerker die op basis van een uitzendcontract werkt en vervolgens in dienst gaat bij de opdrachtgever, blijft werken in zijn of haar oorspronkelijke termijnen. Dit betekent dat de nieuwe werkgever verplicht is om rekening te houden met de eerder gewerkte periodes en de contracten. Het opvolgend werkgeverschap geldt wanneer een medewerker op hetzelfde project met dezelfde functie voor verschillende werkgevers werkt. De startdatum van het project is hierin leidend.

Het opvolgend werkgeverschap en de fasetelling

Het opvolgend werkgeverschap heeft invloed op de fasetelling en de duur van het aantal payrollcontracten. Zo heeft het invloed op:

- Het moment dat de medewerker moet beginnen met het opbouwen van pensioen;
- De totale periode dat er opeenvolgend flexibele arbeidscontracten geboden mogen worden.

Een voorbeeld

Koen is student en gaat via een uitzendbureau werken bij een horecabedrijf. Na een half jaar als bedieningsmedewerker gewerkt te hebben, mag het horecabedrijf het arbeidscontract van Koen overnemen van het uitzendbureau. Wel moet Koen eerst een X aantal arbeidsuren gewerkt hebben voor het uitzendbureau (de urennorm).

Uiteindelijk besluit het horecabedrijf Koen niet zelf aan te nemen, maar dit via payroll te doen. Koen komt op papier dus in dienst van het payrollbedrijf te staan. Wanneer iemand een ‘nieuw’ uitzendcontract krijgt, bestaat de mogelijkheid om een medewerker 5,5 jaar opeenvolgend flexibele arbeidscontracten te bieden. In Koen zijn geval wordt het 1e half jaar bij het uitzendbureau meegerekend, dus kan er ‘slechts’ 5 jaar gewerkt werden op basis van het payrollcontract.

In bovengenoemde situatie geldt dus dat Koen maximaal 5 jaar op basis van een payrollcontract kan werken, en dat er gelijk begonnen moet worden met het opbouwen van pensioen via STiPP.

Vragen over het opvolgend werkgeverschap?

Heb je vragen over het opvolgend werkgeverschap? PIM helpt je graag! Stel je vraag door contact op te nemen via het contactformulier, of door te bellen naar 020-3100609.

Direct informatie ontvangen

Bel je liever zelf? Dat kan! Bel PIM op 020 310 06 90.